Chat with us, powered by LiveChat Fókuszban a kiberbiztonság – Alpha Online

Support hub

Fókuszban a kiberbiztonság

Fókuszban a kiberbiztonság

Kedves Kollégák!

A jövőben rendszeres időközönként jelentkezni fogunk kiberbiztonsággal kapcsolatos témákkal.
Ezen témák elolvasása és megértése, továbbá tudatos használata elengedhetetlen a mai világunkban.

Mai téma: Az adathalászat főbb típusai – Szigonyozás (Spear phishing)

Szigonyozás (Spear phishing)
Gyakori módszer, azonban számát tekintve elenyésző a tömeges e-mailes adathalászathoz (előző témánk) képest. Ezzel a módszerrel konkrét személyeket vagy vállalatokat (osztályokat, igazgatóságokat stb.) céloznak személyre szabott e-mailekkel.
Ahhoz, hogy ez a technika hatékony legyen, nagy figyelmet kell fordítani az adott vállalat sajátosságaira, mint például a domainekre, megszólításra, levél aláírásra, nyelvtani helyességre és szakmai kifejezésekre. Ezen célzott támadások sok előkészületet és háttérmunkát igényelnek a sikeresség érdekében, ezért is nehéz ezeket kiszúrni. Az alapos felkészülésnek köszönhetően hihető a levél küldő hitelessége és célja, azonban árulkodó jelek mindig vannak.
Ha nem sikerülne egyértelműen eldönteni, hogy kéretlen a levél, még mindig fel lehet hívni az állítólagos feladót és megkérdezni őt személyesen, mielőtt nagy bajt vagy kárt okozunk. Senkit nem fognak azért leszúrni, mert óvatosságból inkább rákérdezett…
Az adathalász levelek felismerése nem bonyolult és mindenki képes a szükséges és alapvető gondolkodásmód elsajátításához, amivel könnyűszerrel eldönthető a levél adathalász jellege.

Korábbi levelemben már megosztottam veletek a folyamatot, amit pár másodperc alatt lefuttat az agyunk és segít a döntéshozatalban.
Ne felejtsétek!

A biztonság közös érdek és közös felelősség!

Köszönöm.